MED
CO JE TO MED??Med je významná dietetická přírodní potravina, která je převážně složena z jednoduchých cukrů fruktózy, glukózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar) a výměšku hmyzu na povrchu rostlin (medovice). Tyto sladké šťávy sbírají včely medonosné (Apis mellifera). Přetvářejí je, kombinují se svými specifických látkami (enzymy), uskladňují a nechají zrát v plástech. Pravidelná konzumace medu má vliv na posílení imunitního systému, má příznivý vliv na zažívání a je okamžitým zdrojem energie při fyzickém nebo psychickém vyčerpání.
MED SE KROMĚ PŘÍMÉ KONZUMACE UŽÍVÁ S ÚSPĚCHEM V LIDOVÉM LÉČITELSTVÍ:
- Potíže se zažíváním, jako nechutenství, nadýmání, vředy žaludku, dvanácterníku, onemocnění jater, žlučníku, problémy s vyprazdňováním - doporučuje se rozmíchat lžíci medu ve sklenici vlasžné vody a vypít půlhodiny před snídaní.
- Nespavost, nervozita, neklidný spánek - lžíci medu rozmíchat ve sklenici vlažného mléka.
- Slazení malým dětem - po skončení kojení a od jednoho roku věku lze přislazovat čaj nebo ovocné šťávy. Med v žádném případě nekazí dětem zuby.
- Hojení ran a popálenin - med má dezinfekční a hydratační účinky. Na otevřené rány, špatně se hojící rány nebo hnisající rány, se nanese med a místo pokryje gázou. Každý den se rána omyje a znovu aplikuje med + gáza do vyléčení.
- Při anémii - pravidelné užívání medu (obsahuje železo), ve spojení s pylem (ne alergici) se zlepší krvetvorba a vylepší krevní obraz.
- Při chřipce, angíně, zánětu průdušek a při různých plicních chorobách - užívá se čaj (zvláště lipový) s medem, zlepšuje se vykašlávání, dochází k tlumení bolesti zanícených sliznic.
- Žvýkání voskových víček, které včelař získá při odvíčkování medových plástů, vede ke konzumace malého množství medu, masírování dásní, zde se projevuje i účinek obsaženého propolisu, dochází k desinfekci dutiny ústní a zmírnění paradentózy.
- Prevence - užívat denně jednu lžičku medu
Med medovicový - lesní Charakteristika medu: med medovicový včely vytvářejí ze sladkých šťáv, které získávají od producentů medovice. Mezi nejvýznamnější patří mšice,puklice, červci, medovnice a řada dalších. Tito cizopasníci parazitují na rostlinách, kde napichují rostlinná pletiva a sají z nich mízu. Pro svůj vývoj potřebují tito cizopasníci hodně bílkovin, v míze je jich obsaženo velmi málé
Med květový - slunečnice Med slunečnicový má krásnou "sluníčkovou" barvu. Má velmi příjemnou chuť. Je vhodný jak pro děti, sportovce, tak hlavně pro starší populaci. Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný
Med květový - slunečnice Med slunečnicový má krásnou "sluníčkovou" barvu. Má velmi příjemnou chuť. Je vhodný jak pro děti, sportovce, tak hlavně pro starší populaci. Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný
Med květový Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Nektar přináší včela do úlu a předává ho úlovým včelám (mladuškám) k dalšímu zpracování. Úlové včely k nektaru přidávají výměšky
Med květový - javorový Je velmi lahodné chuti a spolu s vysokým obsahem anorganických vitálních látek představuje jarní probouzející se sílu. Javorový med obsahuje také éterické látky a dostatek javorového pylu, který působí jako antigen při léčbě alergií. Pro výlučný obsah pouze jednoduchých cukrů je lidským organismem velmi dobře zpracován a potřebná energie je okamžitě dodána do těla a tím
Med květový - javorový Je velmi lahodné chuti a spolu s vysokým obsahem anorganických vitálních látek představuje jarní probouzející se sílu. Javorový med obsahuje také éterické látky a dostatek javorového pylu, který působí jako antigen při léčbě alergií. Pro výlučný obsah pouze jednoduchých cukrů je lidským organismem velmi dobře zpracován a potřebná energie je okamžitě dodána do těla a tím
Med květový Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Nektar přináší včela do úlu a předává ho úlovým včelám (mladuškám) k dalšímu zpracování. Úlové včely k nektaru přidávají výměšky
Med květový Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Nektar přináší včela do úlu a předává ho úlovým včelám (mladuškám) k dalšímu zpracování. Úlové včely k nektaru přidávají výměšky
Med květový - lípa Je velmi lahodné chuti a spolu s vysokým obsahem anorganických vitálních látek představuje jarní probouzející se sílu. Lipový med obsahuje také éterické látky a dostatek lipového pylu, který působí jako antigen při léčbě alergií. Pro výlučný obsah pouze jednoduchých cukrů je lidským organismem velmi dobře zpracován a potřebná energie je okamžitě dodána do těla a tím výrazně a
Med květový - lípa Je velmi lahodné chuti a spolu s vysokým obsahem anorganických vitálních látek představuje jarní probouzející se sílu. Lipový med obsahuje také éterické látky a dostatek lipového pylu, který působí jako antigen při léčbě alergií. Pro výlučný obsah pouze jednoduchých cukrů je lidským organismem velmi dobře zpracován a potřebná energie je okamžitě dodána do těla a tím výrazně a
Med pastový Charakteristika medu: med pastový (krémový) je vyráběn hlavně z medů květových, které rychleji krystalizují než medy medovicové. Při výrobě pastového medu jde vlastně o řízenou krystalizaci. S pastováním medu se začne v okamžiku tvorby tzv. krystalizačních jader. Při normální krystalizaci dochází k vytváření rovnovážného stavu v medu, tedy jednotlivá krystalizační jádra se shlukují a
Med pastový Charakteristika medu: med pastový (krémový) je vyráběn hlavně z medů květových, které rychleji krystalizují než medy medovicové. Při výrobě pastového medu jde vlastně o řízenou krystalizaci. S pastováním medu se začne v okamžiku tvorby tzv. krystalizačních jader. Při normální krystalizaci dochází k vytváření rovnovážného stavu v medu, tedy jednotlivá krystalizační jádra se shlukují a
Med květový Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Nektar přináší včela do úlu a předává ho úlovým včelám (mladuškám) k dalšímu zpracování. Úlové včely k nektaru přidávají výměšky svých
Med květový - akát + medovice Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Nektar přináší včela do úlu a předává ho úlovým včelám (mladuškám) k dalšímu zpracování. Úlové včely k nektaru
Med květový - akát + medovice Charakteristika medu: med květový včely vytvářejí ze sladkého nektaru, který sbírají z květních a mimokvětních nektarií rostlin. Tento nektar je řidkým vodným roztokem obsahujícím hlavně jednoduché cukry fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Nektar přináší včela do úlu a předává ho úlovým včelám (mladuškám) k dalšímu zpracování. Úlové včely k nektaru
Med medovicový - lesní Charakteristika medu: med medovicový včely vytvářejí ze sladkých šťáv, které získávají od producentů medovice. Mezi nejvýznamnější patří mšice,puklice, červci, medovnice a řada dalších. Tito cizopasníci parazitují na rostlinách, kde napichují rostlinná pletiva a sají z nich mízu. Pro svůj vývoj potřebují tito cizopasníci hodně bílkovin, v míze je jich obsaženo velmi málé